Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Λάρισα: συλλογή ειδών ατομικής ανάγκης για την κάλυψη αναγκών των απόρων κρατουμένων με αφορμή την έκθεση «FashionNow»

Την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ.«ζωντανεύει» ξανά η έκθεση «FashionNow» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία του μουσείου με το “Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8” και παρουσιάζει 18 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και σχεδιαστών με θεματικό άξονα το wearableart, την τέχνη που φοριέται.
Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που παντρεύει την αισθητική απόλαυση με το βίωμα, ενώ για πρώτη φορά ο αίθριος χώρος του μουσείου αποκτά συμβολική σημασία, συνομιλεί με την εννοιολογική υπόσταση των έργων και ενισχύει την εμπειρία του θεατή.
Στόχος της έκθεσης είναι να προσελκύσει και να προβληματίσει το κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο «Τη σχέση Μόδας και Μουσείου», θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη» ;
Και αν ναι θα έπρεπε να εκτίθεται στα μουσεία;
Πως ορίζουμε τι είναι τέχνη και τι είναι μόδα ;
fashion now1 
H έκθεση «FashionNow» επιχειρεί να τραβήξει μια νοητή γραμμή ανάμεσα τους, ακροβατώντας ανάμεσα σε δυο συγγενικές έννοιες που συνομιλούν, συνυπάρχουν και παράλληλα εξελίσσονται.
Το «FashionNow» είναι μόλις η δεύτερη έκθεση μ’ αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο μουσείο Μπενάκη.


Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία “Vogue”,μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου,ΓκεςΜίχωφ.
Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8, το Θεσσαλικό Μπαλέτο και η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.
Εκθέτουν οι: Ιωάννης Ρουμελιώτης, Orphans 1618, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Βιβή Τσιόγκα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ελένη Ψύρρα, Φώτιος Μπάλας, Δήμητρα Εξάρχου, Ζωή Ζηπέλα, ΝαπολεάναΝανούλη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Ζωή Σεϊτάνη, Ραφαήλ Καστερούδης, Χριστίνα Ρουβολή, Κλειώ Παπαϊωάννου, ΣύνθιαΓεροθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα.
Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη.
Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει διάλεξη της Κοινωνιολόγου τέχνης, Χρύσας Δραντάκη με θέμα: «Τέχνη και Μόδα: Μια αμφίδρομη σχέση»
Με αφορμή την έκθεση «FashionNow» θα γίνει συλλογή ειδών ατομικής ανάγκης που θα προσφερθούν στο κατάστημα κράτησης Λάρισας για την κάλυψη αναγκών των απόρων κρατουμένων. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι τα εξής:
Φανέλες, κάλτσες, χαρτιά υγείας, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, ξυραφάκια, σκόνες πλυσίματος στο χέρι, τηλεκάρτες των 4€.
Η συγκέντρωση υλικών θα γίνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έως τις 5 Φεβρουαρίου.

 http://www.ert.gr/xanazontanevi-ekthesi-fashionnow-sti-dimotiki-pinakothiki/