Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μεταβολές στη σύνθεση των φυλακών

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

«Να πάνε οι κλέφτες φυλακή», ζητά συχνά, τον τελευταίο καιρό, η κοινή γνώμη. Αυτό που προφανώς επιθυμεί ο μέσος πολίτης, είναι να σταματήσει η προκλητική ατιμωρησία των μεγαλόσχημων παραγόντων της κοινωνίας που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση. 
Ομως η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήρε λάθος μήνυμα. Γιατί, εδώ και μερικούς μήνες, οι μηχανισμοί δίωξης του κράτους έχουν προχωρήσει στη μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης και φυλάκισης μικροποινιτών που έγινε ποτέ, γεμίζοντας και πάλι ασφυκτικά τις φυλακές!
Λίγους μόλις μήνες μετά τα νομοθετικά μέτρα και τη σχετικά μικρή ελάφρυνση του πληθυσμού των φυλακών από υπόδικους και κατηγορούμενους για ναρκωτικά, το σωφρονιστικό σύστημα χρησιμοποιείται, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ως μαζική αποθήκη κράτησης των «άθλιων» της κοινωνίας.
Περίπου 1.000 «μικροεγκληματίες» του δρόμου, κυρίως, αλλοδαποί και ανήλικοι, καταδικασμένοι σε ποινές φυλάκισης που δεν ξεπερνούν τον ένα χρόνο, παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί τα δικαστήρια δεν δίνουν αναστολή στις εφέσεις τους είτε γιατί δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν τις ποινές τους! Η εξαγορά ενός μήνα φυλάκισης κοστίζει σήμερα στον καταδικασμένο περίπου 600 ευρώ.
Το ποσοστό των «φτωχοδιάβολων» που στάλθηκε στις φυλακές το καλοκαίρι παρουσίσασε εντυπωσιακή αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον περασμένο Ιούνιο, οι κρατούμενοι σε ποινές φυλάκισης μέχρι ένα έτος ήταν κατά 70% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο!
Συνολικά οι κρατούμενοι σε ποινές φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια αυξήθηκαν κατά 30% από την αρχή του έτους, όταν συνολικά οι κρατούμενοι είχαν αυξηθεί μόλις κατά 3% το ίδιο χρονικό διάστημα! Εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο οι φυλακισμένοι ξεπέρασαν κατά πολύ τους 12.000, ενώ οι φυλακές Κορυδαλλού έπιασαν νέο ιστορικό υψηλό, με 2.300 κρατούμενους!
Οι «φυλακές της μιζέριας» γίνονται πλέον και στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου και καταστολής της κοινωνικής εξαθλίωσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, αυτοί που οδηγούνται συστηματικά στις φυλακές τους τελευταίους 5 μήνες, είναι κατά βάση άνθρωποι του «κοινωνικού περιθωρίου» χωρίς οικονομική δυνατότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις υποσχέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των ανήλικων παραβατών ο αριθμός των ανήλικων κρατουμένων παρουσιάζει σημαντική αύξηση 16% το πρώτο εξάμηνο του 2010! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν συνεχισθεί με το σημερινό ρυθμό η εισροή ατόμων στις φυλακές, το 2015 ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων θα ξεπερνά τα 17.000 άτομα!
Μέτρα για την αποσυμφόρηση
Μια από τις βασικές αιτίες του φαινομένου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι «επιχειρήσεις σκούπα» και οι χιλιάδες καθημερινές συλλήψεις που πραγματοποιούν οι μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. (Δίας, Δέλτα), στην Αθήνα. Κάθε μήνα οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 20.000, ενώ τα δικαστήρια εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι στους πιο αδύναμους!
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να προωθήσει ειδική ρύθμιση με την οποία δίδεται αυτοδικαίως αναστολή με την άσκηση έφεσης για τα αδικήματα που τιμωρούνται με ποινές έως τρία χρόνια!
Παράλληλα σχεδιάζονται κάποια δομικά και πάγια μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, καθώς η εμπειρία απέδειξε ότι οι «εφ' άπαξ» αποφυλακίσεις, αποδίδουν μόνο προσωρινά. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αξιοποίηση της κοινωφελούς εργασίας των κρατούμενων. Μέχρι τώρα οι κρατούμενοι δεν την προτιμούν, γιατί δεν υπολογίζονται ευεργετικά οι ημέρες εργασίας. Για να αντιστραφεί το κλίμα, κάθε ημέρα κοινωφελούς εργασίας θα υπολογίζεται στο εξής για δύο.
Παράλληλα μελετώνται ευνοϊκά μέτρα για τους ανήλικους και τις γυναίκες καθώς και αύξηση των θέσεων εργασίας στις φυλακές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου